Słodki smak lata: Jak powstaje tradycyjny pyszny deser na patyku?
Dla wielu osób lato to synonim bezstresowego lenistwa, promieni słońca pieściących skórę i chłodzącego deseru lizanego z rozbawieniem na ławce w parku. Lody to niekwestionowany król letnich deserów. Jeżeli zastanawiamy się nad ich tradycyjnym charakterem, warto zrozumieć, jak powstają najsmaczniejsze z nich.
Pierwotnie lody pochodzą z Chin, gdzie ponad 2000 lat temu przygotowywano je z mleka, ryżowego wino i owoców. W Europie technika ich przygotowania zaczęła rozprzestrzeniać się w Średniowieczu. Pierwsze europejskie lody to właściwie sorbety, czyli lodowe desery na bazie wody z dodatkiem owoców. Były to przysmaki dostępne tylko dla najbogatszych. Dopiero wraz z wynalezieniem maszyny do produkcji lodu w XVIII wieku lody stały się dostępne dla szerszej publiczności.
Tradycyjne lody, zgodnie z recepturą, powinny składać się z mleka, śmietanki, cukru i żółtek. Ważne jest, żeby proporcje między składnikami były odpowiednie. Najlepsze lody powstają, gdy umiejętnie łączymy te składniki i dodajemy naturalne aromaty w postaci owoców, orzechów czy czekolady.
Przygotowanie lodów zgodnie z tradycyjną recepturą jest procesem długotrwałym i pracochłonnym. Najpierw trzeba wymieszać mleko, śmietankę i cukier, a następnie doprowadzić mieszankę do wrzenia. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy do niego żółtka ubite z odrobiną cukru. Powoli podgrzewamy całość, mieszając, aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu dodajemy wcześniej przygotowane naturalne aromaty. Następnie masa jest mrożona w specjalnych maszynach, które jednocześnie mieszają lodowatą masę, nadając jej charakterystyczną konsystencję.
Co ważne, kształt i postać lodów nie wpływają na ich smak. Chociaż najbardziej znanymi są te na patyku czy w rożku, to jednak stubby, sorbety czy lody w tubce cieszą się równie dużą popularnością.
Tak przygotowane lody, bez sztucznych dodatków i konserwantów, z prawdziwymi naturalnymi składnikami, to prawdziwy rarytas. Choć są one nieco droższe niż lody hurtowe, to jednak ich smak rekompensuje wyższą cenę.
Warto więc sięgnąć po tradycyjne lody, kiedy tylko dopadnie nas ochota na słodki, orzeźwiający deser. Skosztujcie letniego smaku w najlepszym wydaniu!
Lody Grzelak
- 608 506 214
- [email protected]
- https://lodygrzelak.pl/